Επικαιροποιημένο σχέδιο “ΑΘΗΝΑ”

επικαιροποιημενο σχεδιο αθηναH τελική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», όπως παρουσιαστηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων  της Βουλής την Τετάρτη 6/3/2013.  

384 θα είναι τα τμήματα μετά το σχέδιο «Αθηνά». Από αυτά 250 θα είναι πανεπιστήμια και 134 ΤΕΙ.

 

Η μείωση είναι σημαντική, δηλαδή συνολικά θα απαλειφθούν από το φετινό μηχανογραφικό 97 τμήματα. Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 4% σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Παιδείας.

 

Συνολικά, το επόμενο έτος προβλέπεται να εισαχθούν στα νέα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ 49.675 φοιτητές, αντί των 51.485 που είχαν εισαχθεί πέρυσι από τη γενική σειρά του 90%, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι στρατιωτικές και εκκλησιαστικές σχολές, καθώς και οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων.

 

Η τελική πρόταση προβλέπει μεταβατική περίοδο λειτουργίας για 28 τμήματα, ιδίως των ΤΕΙ, τα 10 εκ των οποίων τελικά δεν μετακινούνται σε άλλη πόλη όπως προβλεπόταν αρχικά, μέχρι να αποφοιτήσουν οι σημερινοί φοιτητές τους, ώστε να μειωθούν οι κοινωνικές επιπτώσεις. Τα τμήματα αυτά θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην ίδια πόλη μέχρι τον Οκτώβριο του 2018.

 

– Χαρακτηριστικά οι συρρίκνωση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν θα γίνει άμεσα, αλλά σε στάδια. Παραμένει αυτόνομο, δεν εντάσσεται στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Από τα εννέα τμήματα που θα έχανε, τελικά κρατάει τέσσερα, ενώ τα άλλα πέντε εντάσσονται στο μεταβατικό καθεστώς λειτουργίας, μέχρι να αποφοιτήσουν οι εισακτέοι του 2012.

 

– Τα ξενόγλωσσα τμήματα δεν «ξέφυγαν» από τη συγχώνευση. «Διασώθηκαν» παραμένοντας αυτόνομα το Σλαβικών Σπουδών και το Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών.

 

– Στο ΤΕΙ της Πάτρας τρία τμήματα παραμένουν στη πόλη (αντί να μεταφερθούν στο Μεσολλόγγι), αλλά μαζί με ένα ακόμα τμήμα μετατρέπονται σε μεταβατικά και θα κλείσουν σε τρία χρόνια.

 

– Το ΤΕΙ Χαλκίδας κρατάει τελικά το τμήμα Ηλεκτρολογίας, αλλά χάνει τα τμήματα Αυτοματισμού και Διοίκησης Επιχειρήσεων μέσω του μεταβατικού καθεστώτος.

 

– Τα τμήματα Αμαλιάδας και Πύργου τελικά συγχωνεύονται.

 

– Στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων η Ζάκυνθος κράτησε ένα τμήμα και ισχύουν οι άλλες μετακινήσεις.

  Λήψη του σχεδίου : εδώ
επάνω    

Facebook